Eskilstuna kommun

Affärsplan Näshulta

Projektet syftade till att bidra till bygdens utveckling och attraktionskraft genom att utveckla företagandet och föreningslivet samt stödja och främja bygdens skola. Målet var att utforma en gemensam affärsplan med arbetssätt och format som passar landsbygdens förutsättningar, samt påbörja genomförandet för att uppnå de i affärsplanen uppsatta målen.

Skensta Gård

Syftet med projektet var att fylla ett behov av enkel och robust lokal för konserter, opera, teater och sammankomster. Projektet skulle iordningställa loge och biutrymmen för att fungera som scen och mötesplats.

Passion för mat

Wäsby viltdelikatesser är återförsäljare av ren- och älgkött från Arvidsjaur. Syftet med projektet var att Wäsby viltdelikatesser skulle knyta nya kontakter inom branschen samt nå en ny målgrupp genom att delta på matmässan i Göteborg, där årets tema var ”mat från grunden”.

Förstudie: Grönsaksodling på friland – ett bidrag till angelägna samhällsutmaningar

I det här leaderprojektet (ett genomförandeprojekt) skapades en processmodell som möjliggör för ett antal landsbygdsföretagare att vidareutveckla sina respektive företag samtidigt som man inleder samarbete av olika slag för att nå arbetssökanden/nyanlända med kunskaper och intresse för arbetet inom de gröna näringarna. Syftet med projektet var att skapa tillväxt och arbetstillfällen på landsbygden, bygga broar mellan stad och land, bidra till integration av nysvenskar och bidra till implementering av den nya livsmedelsstrategin (ökad självförsörjning).

64 fröer och film(er) för en smart landsbygdsutveckling i Sörmland

Syftet med det här projektet var att bidra till erfarenhetsutbyte genom att visa på goda exempel på vad som görs och kan göras för ett klimatsmart samhälle och en dynamisk smart byautveckling. Målet med projektet var att ta fram film- och textmaterial som visar på goda exempel samt att genomföra workshops där det framtagna materialet används som verktyg.

Mellösaverken AB

Mellösaverken är en f.d. tumstocksfabrik som numera är plats för bostäder, ateljéer, verkstäder och odling. Genom att använda en av lokalerna i fastigheten vill projektägarna bygga ett starkare ”community” kring byggnaden i bygden. Leaderprojektet syftade till att bygga om en lokal till ett aktivitetskluster, ett utrymme för engagemang och kunskapsöverföring. Lokalen fick namnet ”Tumstocken”. Fokus låg på matförädling och kultur, och vid behov användes lokalen för andra områden så som möteslokal för föreningar, föredrag, studiecirklar och pop-up butik.

Annica Skoog Wäsby Magasin

Projektet syftade till att skapa möjlighet att diversifiera verksamheterna för företagen belägna i Wäsby företagskluster. Målet var att färdigställa ett vackert växthus, för användning som yogastudio, samlingslokal med mera och vara tillgängligt för de verksamheter i företagsklustret på Wäsby Magasin.

Fisk och Grönsaksodling i Kretsloppsbaserad RAS anläggning inomhus

Projektet syftade till att skapa tillväxt och sysselsättning för att stödja den regionala utvecklingen av hållbar livsmedelsproduktion av giftfri matfisk och grönsaker. Målet var att sprida kunskap om kretsloppsbaserad fiskodling RAS med hjälp av en redan befintlig demo- och utbildningsanläggning.

Samverkan för idéutveckling och innovation inom lantbruksnäringen

Projektet syftade till att genom samverkan mellan aktörer hitta lösningar på angelägna utmaningar inom lantbruksnäringen med fokus på idéutveckling och innovation. Målet var en dokumenterad branschöverskridande samarbetsmodell med fokus på teknik som underlättar och påskyndar idé- och innovationsprocesser inom de biobaserade näringarna.

Service och liv på landet

Projektet syftade till att stärka utvecklingskraften samt skapa livskvalitet och utveckla lokal service på landsbygden för att underlätta boende och företagande på landsbygden. Målet var att varje, i projektet, ingående ort skulle utveckla en vision och handlingsplan som omfattar minst fem konkreta delmål.

Grönsaker på friland – ett bidrag till angelägna samhällsutmaningar

Projektet syftade till att skapa tillväxt och arbetstillfällen på landsbygden samt bidra till att implementera den nya livsmedelsstrategin. Målet var att hitta 10 lantbruksföretag med potential och intresse för att starta grönsaksodling på friland med mera.

GPS – Grymt praktiskt styrmedel för hållbar utveckling

Projektet syftade till att främja och ta tillvara på ungas entreprenörskap som en naturlig del av det lokala utvecklingsarbetet. Målet var att ta fram en anpassad metod som ökar möjligheterna för ungdomar att vilja och kunna delta i bygdeutvecklingen samt att genomföra ungdomsledda projekt på landsbygden.

64 fröer och filmer för en smart landsbygdsutveckling i Sörmland

Projektet syftade till att bidra till erfarenhetsutbyte genom att visa på goda exempel på vad som görs och kan göras för ett klimatsmart samhälle och en dynamisk smart byautveckling. Målet med projektet är att ta fram film- och textmaterial som visar på goda exempel på vad som görs och kan göras för ett klimatsmart samhälle och en dynamisk smart byautveckling, Samt att genomföra workshops där det framtagna materialet används som verktyg.

Sörmland – ett äppellandskap

Projektet syftade till att bidra till hållbar livsmedelsproduktion genom att utveckla odling och förädling av frukt till en lönsam gren inom de gröna näringarna i Sörmland. Målet var att öka antalet odlare och förädlare av frukt samt att öka antalet fruktträd som planteras i Sörmland genom att skapa förutsättningar för en lyckad satsning på odling och förädling av frukt i området.

Hundträningsgård

Projektet syftade till att nå en ny målgrupp av besökare och samarbetspartners för Herrfallet. Målet var att färdigställa en hundträningsgård.

Byggnation av utställning och upplevelseplats Karl och Kristina i Sundbyholm

Projektet syftade till att bidra till Sundbyholm och Eskilstuna som ett historiskt besöksmål med fokus på stormaktstiden. Målet var att färdigställa en utställning och upplevelseplats om Karl och Kristina.

Kälbro Trädgård ekologisk äppelodling

Projektet syftade till att bidra till utvecklingen av ekologisk äppelodling i Sörmland samt att bidra till ökad sysselsättning genom att diversifiera den egna verksamheten. Målet var att etablera en ekologisk äppelodling med ca 1300 st träd.

Hållbar lokal varuhandel

Projektet syftade till att utveckla en ny tjänst som underlätta administration och hantering av inkommande ordrar vid digital försäljning för småskaliga matproducenter och hobbyhantverkare. Målet var att ta fram en prototyp, eller MVP (Minimum Viable Product), för att kunna testa på marknaden.

Mer vall

Projektet syftade till att bidra till ökad kolinlagring, förbättrad markhälsa (bördighet) och ökad biologisk mångfald. Målet var att identifiera minst 4 utvecklingsbara åtgärder respektive nya marknadsdrivna samarbeten med potential att skapa affärsmodeller som bidrar till klimatomställningen genom ökad kolinlagring, förbättrad markhälsa och ökad biologisk mångfald.

Lokal mat i offentliga kök

Projektet syftar till att öka tillgängligheten av lokalt producerad mat i skola och omsorg. Målet är att bygga ett digitalt verktyg för att möjliggöra nya affärer mellan lokala primärproducenter/förädlare och offentlig sektor.

Larsson-paviljong vid Hammarby kyrka

Projektet syftar till att främja intresset för Carl och Karin Larssons konstnärskap och samtidigt bidra till hållbar utveckling genom att lyfta fram lokala hantverkare och etablera en plattform för återbruksrelaterade aktiviteter. Målet är att uppföra en paviljong med utställning samt att starta upp ett idé-centrum kring återbruk.

Idécentrum Kafjärden

Projektet syftade till att genomföra en inre ombyggnad och uppgradering för att anpassa församlingshemmet för olika aktiviteter och innehåll. Målet var att skapa en plats där lokala lantbrukare och hantverkare kunde marknadsföra sina produkter och idéer, främja entreprenörsanda och utveckla innovativa lösningar inom närodlat och närproducerat.

Karl Karlsson Gyllenhielm och Kristina Ribbing

Förstudie utställning och upplevelseplats Karl och Kristina

Projektet syftade till att bidra till Sundbyholm och Eskilstuna som ett historiskt besöksmål med fokus på stormaktstiden. Målet med projektet var att färdigställa en förstudie med handlingsplan och innehåll till en utställning/upplevelseplats, för olika åldrar, som handlar om paret Karl Karlsson Gyllenhielm och Kristina Ribbing.

Utställning Axel Oxenstierna

Projektet syftade till att bidra till ökat antal besökare/turister i närområdet, Eskilstuna kommun och Mälardalen. Målet var att i Jäders kyrkstallar, i Kafjärderns församling, Eskilstuna kommun, skapa en utställning om f.d. rikskanslern Axel Oxenstierna.