Kungsörs kommun
Hjärterum – Kulturfestival på Hjärtegården i Örberga
Som ett led i att marknadsföra Hjärtegården planerades en kulturfestival på gården där lokala band och kulturutövare, framför allt ungdomar, kunde ges en möjlighet att uppträda inför publik. Det primära syftet med projektet var att marknadsföra Hjärtegården. Projektet avsåg också att bidra till kreativa och kulturella intressen hos ungdomar samt stimulera deras självkänsla.
Grönsaksodling på friland – ett bidrag till angelägna samhällsutmaningar
I det här leaderprojektet (ett genomförandeprojekt) skapades en processmodell som möjliggör för ett antal landsbygdsföretagare att vidareutveckla sina respektive företag samtidigt som man inleder samarbete av olika slag för att nå arbetssökanden/nyanlända med kunskaper och intresse för arbetet inom de gröna näringarna. Syftet med projektet var att skapa tillväxt och arbetstillfällen på landsbygden, bygga broar mellan stad och land, bidra till integration av nysvenskar och bidra till implementering av den nya livsmedelsstrategin (ökad självförsörjning).
Fisk och Grönsaksodling i Kretsloppsbaserad RAS anläggning inomhus
Projektet syftade till att skapa tillväxt och sysselsättning för att stödja den regionala utvecklingen av hållbar livsmedelsproduktion av giftfri matfisk och grönsaker. Målet var att sprida kunskap om kretsloppsbaserad fiskodling RAS med hjälp av en redan befintlig demo- och utbildningsanläggning.
Service och liv på landet
Projektet syftade till att stärka utvecklingskraften samt skapa livskvalitet och utveckla lokal service på landsbygden för att underlätta boende och företagande på landsbygden. Målet var att varje, i projektet, ingående ort skulle utveckla en vision och handlingsplan som omfattar minst fem konkreta delmål.
Grönsaker på friland – ett bidrag till angelägna samhällsutmaningar
Projektet syftade till att skapa tillväxt och arbetstillfällen på landsbygden samt bidra till att implementera den nya livsmedelsstrategin. Målet var att hitta 10 lantbruksföretag med potential och intresse för att starta grönsaksodling på friland med mera.
GPS – Grymt praktiskt styrmedel för hållbar utveckling
Projektet syftade till att främja och ta tillvara på ungas entreprenörskap som en naturlig del av det lokala utvecklingsarbetet. Målet var att ta fram en anpassad metod som ökar möjligheterna för ungdomar att vilja och kunna delta i bygdeutvecklingen samt att genomföra ungdomsledda projekt på landsbygden.
Sörmland – ett äppellandskap
Projektet syftade till att bidra till hållbar livsmedelsproduktion genom att utveckla odling och förädling av frukt till en lönsam gren inom de gröna näringarna i Sörmland. Målet var att öka antalet odlare och förädlare av frukt samt att öka antalet fruktträd som planteras i Sörmland genom att skapa förutsättningar för en lyckad satsning på odling och förädling av frukt i området.
Virtuellt museum
Projektet syftade till att tillgängliggöra material för den breda allmänheten och dem som inte har möjlighet att se samlingen i person. Målet var att skapa ett Virtuellt Museum genom att digitalt presentera material ur fotosamlingen och fotografiskt tillgängliggöra urval från museal samling samt att placera ut skärmar på mötesplatser i Kungsör.
Mer vall
Projektet syftade till att bidra till ökad kolinlagring, förbättrad markhälsa (bördighet) och ökad biologisk mångfald. Målet var att identifiera minst 4 utvecklingsbara åtgärder respektive nya marknadsdrivna samarbeten med potential att skapa affärsmodeller som bidrar till klimatomställningen genom ökad kolinlagring, förbättrad markhälsa och ökad biologisk mångfald.
Ett ljusare Kungsör
Projektet syftade till att skapa en tryggare, snyggare och mer levande tätort genom att belysa platser där folk rör sig eller skulle kunna röra sig ännu mer. Målet var att genom möten och workshops ta fram ett koncept kring belysning som kan detaljprojekteras och installeras i Kungsör tätort, varav några har installerats vid projektets slut.
Makerspace Kungsör
Förstudien syftade till att undersöka möjligheten att starta ett Makerspace i glesbygden. Målet var att skapa en rapport som besvarade frågan om en sådan etablering var möjlig, och om potential fanns, att på sikt starta ett Makerspace i Kungsör.
Good Enough
Projektet syftade till att minska den psykiska ohälsan bland unga. Genom att stärka deras självkänsla och självförtroende ville projektägarna, Kungsörs ridklubb, ge ungdomarna en stabil grund att stå på. Projektets mål var att arrangera en serie träffar där både ungdomar och ledare fick konkreta verktyg och exempel för personlig utveckling och för att förbättra verksamheten.