Vingåkers kommun
Förstudie: Grönsaksodling på friland – ett bidrag till angelägna samhällsutmaningar
I det här leaderprojektet (ett genomförandeprojekt) skapades en processmodell som möjliggör för ett antal landsbygdsföretagare att vidareutveckla sina respektive företag samtidigt som man inleder samarbete av olika slag för att nå arbetssökanden/nyanlända med kunskaper och intresse för arbetet inom de gröna näringarna. Syftet med projektet var att skapa tillväxt och arbetstillfällen på landsbygden, bygga broar mellan stad och land, bidra till integration av nysvenskar och bidra till implementering av den nya livsmedelsstrategin (ökad självförsörjning).
Framtidssatsningen
Syfte var att utveckla Vingåkersbygden tillsammans med andra aktörer i närområdet, höja livskvalitén samt att göra Vingåker attraktivare för besökare.
Målsättningen med projektet var att:
– Tillsammans med Vingåkers kommun erbjuda lovaktiviteter för traktens ungdomar.
– Erbjuda nya events via paketerade lösningar med omkringliggande verksamheter.
– Starta upp kontinuerliga träffar på äldreboenden där de äldre får prova på luftgevärsskytte med skyttesimulatorn.
– Öka uthyrningen av lokalerna.
– Öka tävlingsverksamheten vid sidan om klubbens egen tävlingsverksamhet
64 fröer och film(er) för en smart landsbygdsutveckling i Sörmland
Syftet med det här projektet var att bidra till erfarenhetsutbyte genom att visa på goda exempel på vad som görs och kan göras för ett klimatsmart samhälle och en dynamisk smart byautveckling. Målet med projektet var att ta fram film- och textmaterial som visar på goda exempel samt att genomföra workshops där det framtagna materialet används som verktyg.
Projektplan – Service och handel i Lindberga by-Österåker
Leaderprojektet syftade till att förverkliga en byggemenskap för äldre i Österåker socken/Vingåker, vilket gör det möjligt för äldre att bo kvar i sin hembygd samt gynnar boenderotation i bygden. Målet med projektet var att utforma en handlingsplan som innehåller fastställd organisation och affärsmodell med finansieringslösning, avtal med totalentreprenör för byggnation och byggstart, avtal med serviceleverantörer samt överenskommelser med samarbetspartners.
Fisk och Grönsaksodling i Kretsloppsbaserad RAS anläggning inomhus
Projektet syftade till att skapa tillväxt och sysselsättning för att stödja den regionala utvecklingen av hållbar livsmedelsproduktion av giftfri matfisk och grönsaker. Målet var att sprida kunskap om kretsloppsbaserad fiskodling RAS med hjälp av en redan befintlig demo- och utbildningsanläggning.
Service och liv på landet
Projektet syftade till att stärka utvecklingskraften samt skapa livskvalitet och utveckla lokal service på landsbygden för att underlätta boende och företagande på landsbygden. Målet var att varje, i projektet, ingående ort skulle utveckla en vision och handlingsplan som omfattar minst fem konkreta delmål.
Grönsaker på friland – ett bidrag till angelägna samhällsutmaningar
Projektet syftade till att skapa tillväxt och arbetstillfällen på landsbygden samt bidra till att implementera den nya livsmedelsstrategin. Målet var att hitta 10 lantbruksföretag med potential och intresse för att starta grönsaksodling på friland med mera.
GPS – Grymt praktiskt styrmedel för hållbar utveckling
Projektet syftade till att främja och ta tillvara på ungas entreprenörskap som en naturlig del av det lokala utvecklingsarbetet. Målet var att ta fram en anpassad metod som ökar möjligheterna för ungdomar att vilja och kunna delta i bygdeutvecklingen samt att genomföra ungdomsledda projekt på landsbygden.
64 fröer och filmer för en smart landsbygdsutveckling i Sörmland
Projektet syftade till att bidra till erfarenhetsutbyte genom att visa på goda exempel på vad som görs och kan göras för ett klimatsmart samhälle och en dynamisk smart byautveckling. Målet med projektet är att ta fram film- och textmaterial som visar på goda exempel på vad som görs och kan göras för ett klimatsmart samhälle och en dynamisk smart byautveckling, Samt att genomföra workshops där det framtagna materialet används som verktyg.
Sörmland – ett äppellandskap
Projektet syftade till att bidra till hållbar livsmedelsproduktion genom att utveckla odling och förädling av frukt till en lönsam gren inom de gröna näringarna i Sörmland. Målet var att öka antalet odlare och förädlare av frukt samt att öka antalet fruktträd som planteras i Sörmland genom att skapa förutsättningar för en lyckad satsning på odling och förädling av frukt i området.
Förstudie: Byahus och tillhörande bostäder i Läppe
Projektet syftade till att bidra till bygden Läppes utveckling genom att skapa förutsättningar för förbättrad service, ny mötesplats och nya bostäder. Målet var att ta fram en handlingsplan för ett iordningställande av byahus i Läppe med service och olika former av bostäder i anslutning till detta.
Discgolfbanan i Vingåker
Projektet syftade till att skapa en ny mötesplats samt att öka antalet idrottande personer i området. Målet var att färdigställa en discgolfbana.
Mer vall
Projektet syftade till att bidra till ökad kolinlagring, förbättrad markhälsa (bördighet) och ökad biologisk mångfald. Målet var att identifiera minst 4 utvecklingsbara åtgärder respektive nya marknadsdrivna samarbeten med potential att skapa affärsmodeller som bidrar till klimatomställningen genom ökad kolinlagring, förbättrad markhälsa och ökad biologisk mångfald.
Lokal mat i offentliga kök
Projektet syftar till att öka tillgängligheten av lokalt producerad mat i skola och omsorg. Målet är att bygga ett digitalt verktyg för att möjliggöra nya affärer mellan lokala primärproducenter/förädlare och offentlig sektor.
Utveckla utomhusscenen i Vingåkers Folkets Park
Projektet syftade till att genom bygget av en utomhusscen utveckla kultur- och nöjeslivet i Vingåker men även utveckla turist- och besöksnäringen i kommunen. Målet med projektet var att färdigställa en utomhusscen med inplanerade aktiviteter samt en plan för marknadsföring och nya samverkanspartners.