Projektstöd
Affärsplan Näshulta
Projektet syftade till att bidra till bygdens utveckling och attraktionskraft genom att utveckla företagandet och föreningslivet samt stödja och främja bygdens skola. Målet var att utforma en gemensam affärsplan med arbetssätt och format som passar landsbygdens förutsättningar, samt påbörja genomförandet för att uppnå de i affärsplanen uppsatta målen.
Hässelbymuseet steg 2
Projektets övergripande syfte var att uppföra en 1700-tals timmerstuga samt inreda denna till läsarstuga och museum för att på ett bättre sätt kunna åskådliggör de samlingar av föremål och dokument som samlats in under åren. Projektet ville skapa en etablerad besöks- och studieplats för skolor och enskilda personer som vill läsa eller forska i Gryts socken.
Livskvalitet i Sörmland
Syftet med projektet var att öka tillgängligheten till natur- och fritidsaktiviteter för personer med funktionsnedsättning med målet att öka livskvalitén. En ökad tillgänglighet till landsbygden för personer med funktionsnedsättning i synnerhet men även för den breda allmänheten ökar också förutsättningarna för en levande landsbygd.
Fisk och Grönsaksodling i Kretsloppsbaserad RAS anläggning inomhus
Projektet syftade till att skapa tillväxt och sysselsättning för att stödja den regionala utvecklingen av hållbar livsmedelsproduktion av giftfri matfisk och grönsaker. Målet var att sprida kunskap om kretsloppsbaserad fiskodling RAS med hjälp av en redan befintlig demo- och utbildningsanläggning.
Samverkan för idéutveckling och innovation inom lantbruksnäringen
Projektet syftade till att genom samverkan mellan aktörer hitta lösningar på angelägna utmaningar inom lantbruksnäringen med fokus på idéutveckling och innovation. Målet var en dokumenterad branschöverskridande samarbetsmodell med fokus på teknik som underlättar och påskyndar idé- och innovationsprocesser inom de biobaserade näringarna.
Service och liv på landet
Projektet syftade till att stärka utvecklingskraften samt skapa livskvalitet och utveckla lokal service på landsbygden för att underlätta boende och företagande på landsbygden. Målet var att varje, i projektet, ingående ort skulle utveckla en vision och handlingsplan som omfattar minst fem konkreta delmål.
Grönsaker på friland – ett bidrag till angelägna samhällsutmaningar
Projektet syftade till att skapa tillväxt och arbetstillfällen på landsbygden samt bidra till att implementera den nya livsmedelsstrategin. Målet var att hitta 10 lantbruksföretag med potential och intresse för att starta grönsaksodling på friland med mera.
GPS – Grymt praktiskt styrmedel för hållbar utveckling
Projektet syftade till att främja och ta tillvara på ungas entreprenörskap som en naturlig del av det lokala utvecklingsarbetet. Målet var att ta fram en anpassad metod som ökar möjligheterna för ungdomar att vilja och kunna delta i bygdeutvecklingen samt att genomföra ungdomsledda projekt på landsbygden.
64 fröer och filmer för en smart landsbygdsutveckling i Sörmland
Projektet syftade till att bidra till erfarenhetsutbyte genom att visa på goda exempel på vad som görs och kan göras för ett klimatsmart samhälle och en dynamisk smart byautveckling. Målet med projektet är att ta fram film- och textmaterial som visar på goda exempel på vad som görs och kan göras för ett klimatsmart samhälle och en dynamisk smart byautveckling, Samt att genomföra workshops där det framtagna materialet används som verktyg.
Planetskötare i praktiken, barn planterar och skyddar träd, för klimatet och för mångfalden
Projektet syftade till att bidra till åtgärder för klimat och miljö, genom att markägare, kommun, skolor, föräldrar och barn samverkar och även lär sig mer om trädens roll i ekosystemet. Målet var att undersöka förutsättningarna för, och i liten skala pröva, möjligheten att barn kan som en del i undervisningen plantera och skydda träd.
Trygghet och trivsel på Violentorget genom lokal platssamverkan
Projektet syftade till att genom en platssamverkan skapa en tryggare, mer attraktiv, inkluderande och trivsammare miljö på och kring nedre och övre Violentorget i Flens stad. Målet var att skapa en platssamverkansmodell genom att genomföra en trygghetsanalys i det aktuella området samt skapa en organisation och struktur för långsiktig platssamverkan.
Sörmland – ett äppellandskap
Projektet syftade till att bidra till hållbar livsmedelsproduktion genom att utveckla odling och förädling av frukt till en lönsam gren inom de gröna näringarna i Sörmland. Målet var att öka antalet odlare och förädlare av frukt samt att öka antalet fruktträd som planteras i Sörmland genom att skapa förutsättningar för en lyckad satsning på odling och förädling av frukt i området.
Aktivitetspark och mötesplats i Stallarholmen
Projektet syftade till att ge barn och unga i Stallarholmen en meningsfull, aktiverande och social fritid. Målet var att i samverkan med lokalsamhället utarbeta skisser till en aktivitetspark i Stallarholmen, samt att ta fram teknisk beskrivning och att genomföra geoteknisk undersökning till aktivitetsparken. Målet var även att bygga kreativa hängytor med belysning.
Höghöjdsbana
Projektet syftade till att fler ska hitta ut i naturen och intressera sig för naturen och dess värden. Målet var att skapa en natur och äventyrsanläggning med olika möjligheter till upplevelser.
Byggnation av utställning och upplevelseplats Karl och Kristina i Sundbyholm
Projektet syftade till att bidra till Sundbyholm och Eskilstuna som ett historiskt besöksmål med fokus på stormaktstiden. Målet var att färdigställa en utställning och upplevelseplats om Karl och Kristina.
CIP Civila insatspersoner i Södermanland
Projektet syftade till att bidra till ett likvärdigt skydd i Sverige genom att stärka förmågan hos den lokala räddningstjänsten på landsbygden med hjälp av Civila insatspersoner (CIP). Målet var att samordna, bilda, utbilda och utrusta två nya CIP-områden samt att utrusta etablerade områden med hjärtstartare.
Discgolfbanan i Vingåker
Projektet syftade till att skapa en ny mötesplats samt att öka antalet idrottande personer i området. Målet var att färdigställa en discgolfbana.
Utomhusgym i Björsund
Projektet syftade till att öka möjligheten till friskvård för boende i Björsund och att skapa en ny mötesplats i bygden. Målet var att färdigställa ett utomhusgym i Björnsund.
Fordonshall för skydd av högt värderade kulturhistoriska rullande järnvägsfordon
Projektet syftade till att skydda ett besöksmål, i form av muséetåg, från väder och vind samt från skadegörelse. Målet var att bygga en hall med tillhörande spår och vändskiva.
Framtidens viltförvaltning – en behovsanalys och utvärdering av befintligt förvaltningssystem
Projektet syftade till att neutralt identifiera behov och förslag på aktiviteter som skapar förutsättningar till en långsiktig och hållbar förvaltningsmodell för frilevande klövvilt. Målet var att i dialog ha identifierat åtgärder som kan utgöra underlag för en ny viltförvaltningsmodell.
Virtuellt museum
Projektet syftade till att tillgängliggöra material för den breda allmänheten och dem som inte har möjlighet att se samlingen i person. Målet var att skapa ett Virtuellt Museum genom att digitalt presentera material ur fotosamlingen och fotografiskt tillgängliggöra urval från museal samling samt att placera ut skärmar på mötesplatser i Kungsör.
Mer vall
Projektet syftade till att bidra till ökad kolinlagring, förbättrad markhälsa (bördighet) och ökad biologisk mångfald. Målet var att identifiera minst 4 utvecklingsbara åtgärder respektive nya marknadsdrivna samarbeten med potential att skapa affärsmodeller som bidrar till klimatomställningen genom ökad kolinlagring, förbättrad markhälsa och ökad biologisk mångfald.
Hembygd, hållbarhet, mångfald och miljö – delprojekt barn och unga
Projektet syftade till att involvera barn och unga i ett lokalt arbete med långsiktiga hållbarhetsmål i Agenda 2030. Målet var att genomföra aktiviteter som involverar barn och unga i arbetet med långsiktiga hållbarhetsmål i Agenda 2030 samt att rekrytera barn och unga i civilsamhällets ideella arbete.
Vision Skate Hälleforsnäs
Projektet syftade till att främja ungdomars vilja och engagemang att skapa mötesplatser som möjliggör för dem att vara kvar på orten och utöva fritidsaktiviteter och sport. Målet var att skapa en miniskateramp utomhus i Hälleforsnäs.
Ett ljusare Kungsör
Projektet syftade till att skapa en tryggare, snyggare och mer levande tätort genom att belysa platser där folk rör sig eller skulle kunna röra sig ännu mer. Målet var att genom möten och workshops ta fram ett koncept kring belysning som kan detaljprojekteras och installeras i Kungsör tätort, varav några har installerats vid projektets slut.
Sverige 500 år – en 140 meter lång historisk skildring på 500 år
Projektet syftade till att bidra till besöksnäringen i Mariefred och lyfta fram historiska händelser i Sveriges, Strängnäs och Mariefreds historia. Målet var att tolka och utforma motiv av 70 historiska händelser i Sveriges, Strängnäs och Mariefreds historia.
Ökat samarbete inom hantverkscider
Projektet syftade till att förbättra förutsättningarna för småskaliga producenter av hantverksdrycker. Målet var att genomföra Nordic Craft Cider Symposium, ett arrangemang för producenter av cider.
Lokal mat i offentliga kök
Projektet syftar till att öka tillgängligheten av lokalt producerad mat i skola och omsorg. Målet är att bygga ett digitalt verktyg för att möjliggöra nya affärer mellan lokala primärproducenter/förädlare och offentlig sektor.
Larsson-paviljong vid Hammarby kyrka
Projektet syftar till att främja intresset för Carl och Karin Larssons konstnärskap och samtidigt bidra till hållbar utveckling genom att lyfta fram lokala hantverkare och etablera en plattform för återbruksrelaterade aktiviteter. Målet är att uppföra en paviljong med utställning samt att starta upp ett idé-centrum kring återbruk.
Litterära ljudvandringar i Strängnäs och Mariefred
Projektet syftar till att bidra till läsning i alla åldrar, folkhälsa genom rörelse, kunskap om och en stolthet över platsen samt att projektet bidrar till besöksnäringen i Strängnäs. Målet är att producera och dramatisera fem böcker från Strängnäs med omnejd som digitala ljudvandringar.
Sparreholms Skolträdgård
Projektet syftar till att skapa en skolträdgård för att främja hållbar utveckling och erbjuda nya pedagogiska möjligheter för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Målet är att genomföra en ny trädgårdsdel i förskolans utemiljö med grönsaker och blommor, samt skapa rum i utemiljön för återhämtning och lärande.
Framtidens framsida
Projektet syftar till att göra det intresseväckande att upptäcka Katrineholm med tåg och cykel samt att skapa framtidstro och uppmuntra till omställning. Målet är att bygga en stor eller flera mindre modell/-er för visionsarbete, hålla två workshops för unga, skriva ett eller flera uppdelade konstprogram och undersöka finansieringsmöjligheter för ett genomförandeprojekt.
NEXT STEP för en attraktiv landsbygd
Projektet syftar till att skapa förutsättningar för aktörer i Julita och Forssjö i Katrineholms kommun att gemensamt öka attraktionskraften i bygderna och göra dem till ännu bättre platser att bo och leva på. Målet är att utforma två handlingsplaner, en för respektive ort samt att genomföra minst två piloter/aktiviteter, en per ort.
Idécentrum Kafjärden
Projektet syftade till att genomföra en inre ombyggnad och uppgradering för att anpassa församlingshemmet för olika aktiviteter och innehåll. Målet var att skapa en plats där lokala lantbrukare och hantverkare kunde marknadsföra sina produkter och idéer, främja entreprenörsanda och utveckla innovativa lösningar inom närodlat och närproducerat.
Good Enough
Projektet syftade till att minska den psykiska ohälsan bland unga. Genom att stärka deras självkänsla och självförtroende ville projektägarna, Kungsörs ridklubb, ge ungdomarna en stabil grund att stå på. Projektets mål var att arrangera en serie träffar där både ungdomar och ledare fick konkreta verktyg och exempel för personlig utveckling och för att förbättra verksamheten.
Motorer och käk
Projektet syftade till att inkludera ungdomar i samhällsstrukturen, öka tryggheten och stärka gemenskapen i Nykvarn genom att främja deras motorintresse. Idén bakom ”Motorer och käk” kom från ungdomarnas egna efterfrågan och vilja.
Idrotts- och samhällsprojekt i Nykvarns Sportklubb
Projektet syftade till att använda fotboll som en kraftfull plattform för att genomföra sociala insatser som främjar delaktighet och inflytande. Genom detta initiativ riktade sig projektägaren Nykvarns SK in sig mot ungdomar som befann sig i en kritisk situation med risk att dras in i kriminalitet.
Musik i sörmländska kulturmiljöer
Projektet syftade att locka fler besökare till Sörmland genom att marknadsföra redan pågående kulturevenemang i området. Målet var att färdigställa en gemensam katalog och en webbplats med information om musikarrangemang som genomfördes under sommaren 2019.
Vasaveckorna i Strängnäs leaderområden
Projektet syftade till att utveckla och stötta konceptet Vasaveckorna i Strängnäs. Målet var att ta fram ett förslag på organisation som håller igång Vasaveckorna och utvecklar dem till jubileumsåret 2023.
Utveckla utomhusscenen i Vingåkers Folkets Park
Projektet syftade till att genom bygget av en utomhusscen utveckla kultur- och nöjeslivet i Vingåker men även utveckla turist- och besöksnäringen i kommunen. Målet med projektet var att färdigställa en utomhusscen med inplanerade aktiviteter samt en plan för marknadsföring och nya samverkanspartners.
Utställning Axel Oxenstierna
Projektet syftade till att bidra till ökat antal besökare/turister i närområdet, Eskilstuna kommun och Mälardalen. Målet var att i Jäders kyrkstallar, i Kafjärderns församling, Eskilstuna kommun, skapa en utställning om f.d. rikskanslern Axel Oxenstierna.